miabild.blogg.se

Digital portfölj

20130408 & 20130410

Kategori: Bild och form i skolanI, Bildskapande oc

(Alla miniatyrbilder går att klicka på för att se dem större)
 

 
Under måndagens lektion hade vi genomgång av tre olika tekniker samt en del material. Pastos var ett utav dom, det är när man lägger färg över varandra. I måndags testade jag pastos med oljepasteller (se första bilden) och passade på att återigen blanda primär- och sekundärfärger med varandra fast med annat medium. Det gick kom fram till var att oljefärgen är täckande och det går att blanda olika färger med den, den röd/gröna blandningen fick en grå nyans (som förra gången jag blandade dessa) men även denna gång så fick lila och gul en brun nyans istället för grå, jag måste testa med rätt nyanser någon gång. Att fördriva är en teknik jag utforskat mer än någon annan, i måndags testade jag att fördriva med torrpasteller, två olika som var olika porösa (se andra bilden), Med jordfärgerna (de i cirkeln) var det inte alls lika lätt och jag var tvungen att trycka hårt medans de kulöra (se molnet av färg) så var det mycket lättare att dra ut färgen och skapa skuggor.Shumring har jag utfört med vaxkrita (se tredje bilden), då har jag använt kritans långsida och dragit den längs pappret för att skapa mönster, jag har tagit i olika hårt med de 3 färgerna. 
 
      
 
I den första bilden här jag jag exprimenterat med oljepasteller och pastos igen. Det jag märkte var att det ljusgröna knappt syntes alls mot det bruna och det röda faktiskt blev grått även här mot den mörkgröna. I det här fallet synes det tydligt att brunt är den dominanta färgen i förhållande till ljusgrönt samt att även här blev den röda och den gröna färgen grå, så blandningen av de två färgerna har fått samma resultat varje gång jag blandat dem, fast då i olika gråa nyanser. När jag skulle täcka så stor yta med färg fick jag trycka hårdare med oljepastellen än vad jag gjorde på exprimentet i måndags. För att kunna analysera ytterligare så ritade jag ett likadant motiv fast med torrpasteller, då valde jag samma pastell som den som senast var lätt att fördriva. Med torrpastellerna så syntes det röda mer mot det gröna än vad det gjorde på oljebilden, dock var det svårare att täcka pappret med torrpasteller än vad det var med oljepasteller. Så för att täcka området så fördrev jag, i bildsalen fanns dock ingen kökstrasa så denna gång tog jag en bit papper på fingret, men det funkade bra det med. Jag gillar effekten på hur det blev nere på gräset, det ser ut som att det blåser. De olika materialen har olika funktioner, dock så tyckte jag att torrpastellen var mer flexibel då jag kunde fördriva den för att täcka en större yta och skapa liv och rörelse i bilden. 
 
      
 
När jag har gjort denna bild så har jag använt mig av grafitstift, vaxkrita och stompf. Konturerna (se första bilden) har jag gjort med grafitstiftet och jag gillade skarpt hur flexibelt stiftet var, när det inte funkade som jag ville med spetsen (penngreppet) så var det enkelt att byta grepp och måla med en annan del av stiftet utan att det blev kladdigt. Sedan så tog jag stompfen och skapade lite skuggor i grafiten, det var även första gången jag använde den och jag uppskattade hur enkelt det var att fördriva med den. Nu ville jag återigen exprimentera lite med varma respektive kalla färger, jag ritade ett ganska stillsamt ansiktsutryck som för mig är neutralt. När jag la på den första färgen och skuggade (se andra bilden) så tycker jag att ansiktsutrycket blir sorgfullt, men inte ledsamt men så fort den varma färgen tillkommer (se trejde bilden) så tycker jag att uttrycket känns lite lättare, gladare. När jag ta färgerna så passade jag på att schumra med vaxkrita, vaxkritan fungerade mycket bättre på det här lite grövre pappret än vad det gjorde igår på utskriftpappret. 
 
 
         
 
Den sista uppgiften jag gjorde idag var att göra två rena konturteckningar, en med "rätt" hand och en med "fel" hand. Jag använde samma process för att slutföra båda teckningarna och jag gjorde det med blyerst 2H och 6B. Jag gjorde de första linjerna med 2H (se första bilden) som blev väldigt ljus och det var lätt att sedan följa dem med 6B (se andra bilden) som är mörkare och syns direkt. Dock så var det lättare att få till den med rätt hand även om jag använde samma teknik, det vart så tydligt att jag inte är van att teckna/skriva eller utföra andra finmotoriska moment med min vänstra hand då jag fick träningsvärk på en gång. När det gjorde ont så växlade jag hur jag höll pennan, med "fel" hand blev det samma resultat i följandet av linjet oavsett hur jag höll pennan, dock blev det svårare när jag skiftade hur jag höll pennan med "rätt" hand. 
 
 
Efter exprimentet så var det tänkt att vi skulle ha en stduiediskussion i våra processgrupper (se protokollet från bilden ovan), då det bara var jag och Johanna där så pratade jag med henne. Jag själv känner efter detta att jag har fattat stort tycke för att arbeta med kol och skulle gärna vilja testa kol i förhållande till en mer täckande färg och se vilka kontraster det går att skapa på det sättet. Det ska bli spännande att fortsätta! Jag har beslutat för att lösa min och Johannas teckningsläxa med kol
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: