20130408-20130409
Kategori: Bild och form i skolanI, Bildskapande oc
(Alla bilder i inlägget går att klicka på för att förstora dem).
Gårdagens lektion var ganska intensiv, det var mycket fakta att ta in på kort tid (dessutom var jag RÅFÖRKYLD). Så för att fördjupa mig ytterligare har jag tittat i kurslitteraturen efter övningar för att förstå vad vi pratade om och gjorde igår.
Denna övning gjorde jag tillsammans med Lena, den heter "Porträtt och objekt" och vi gjorde våra porträtt- och objektavbildande på fyra olika sätt, jag har valt att bara lägga upp porträtten då det var det som var roligast. När vi skulle rita under bordet (1) var det spännande, jag hade ingen aning om hur det såg ut eller vart någonstans jag hade handen, men när man tittar på resultatet så syns det tydligt att jag har någolunda uppfattning i handen, vilket var betydligt bättre än jag trodde. Jag trodde aldrig att t.ex. näsan skulle hamna mitt i ansiktet, men det gjorde den. Att inte lyfta pennan från pappret (2) var inte alls lika svår som den första, dock kändes denna övning mer begränsad då man såg resultatet och ansträngde sig mer för att det skulle bli en "bra slutprodukt". På ett sätt var denna övning svårare, den första kändes mer frigörande då all fokus hamnade på processen och känslan, medans den andra övningen så blev det automatiskt ett högre fokus på slutprodukten. När vi skulle teckna med "fel hand" (3) var det roligt igen, jag var fascinerad över att jag ändå hade någon form utav styrsel på handen, t.ex. raka linjer på vissa ställen. Dock så märkte jag ganska snabbt att det typiska penngreppet inte alls var det lättaste när jag skulle teckna med den vänstra handen utan man fick vrida och vända kolpennan och hålla den lite hursomhaver för att få till det. Att rita med båda händerna samtidigt (4) var den absolut roligaste av alla övningar, jag och Lena skrattade så tårarna sprutade, det blev så tydligt hur kass man är på använda vänstern. Den sista övningen drog mina tankar direkt till det sociala samspelet som också nu främjas i bildundervisningen, det kändes som att jag kom mycket närmre Lena genom att få dela denna upplevelse så blev så positiv tillsammans med henne.

Efter att ha reflekterat både själv och tillsammans med Lena kring detta så kan jag koppla det till kurslitteraturen, jag har läst hela Lär barn skapa av Rob Barnes och mycket mer än jag trodde har satt sig, så nu känner jag mig extra nöjd med min studieteknik. Denna övning känns mycket användbar i klassrummet oavsett ålder på eleverna, en bra övning i introduktion av nytt material.
Vi gick igenom skuggor, olika sätt att skugga på samt olika användningsområden för att skugga.
Under övningen på gårdagens lektion passade jag på att avbilda ett objekt för att sedan ge det skugga, även fast jag försökte (så gott jag kunde) avbilda exakta formen på både objektet och skuggan så fick jag inte riktigt till den med skuggan i förhållande till ljuset (se första bilden). Jag fick sedan detta förklarat för mig; skuggan kan inte bli så lång när ljuser kommer direkt uppifrån, samt så måste alla linjer stämma överens. Jag korrigerade detta och blev sedan nöjd med resultatet. Till denna övning använde jag kol.
Här testar jag fördrivning, ett sätt att skapa skugga på. Jag har ritat ett tjockt lager av torrpastell för att sedan försöka dra ut det med fingret och skapa skugga. Den torrpastell jag använde i cirkeln var inte idealistisk för att använda till att skapa skuggor, trots en massa färg på pappret så gick det inte alls att dra ut och skapa skuggor med på samma sätt som det gick med dom färgklickar jag ritade bredvid varandra nere i det högra hörnet. Olika torrpasteller funkar på olika sätt. Efter detta blev jag nyfiken på att testa fördrivning även med kol.
Idag hemma så fortsatte jag arbeta med kol, fast denna gång valde jag att arbeta med kolkrita (på vitt växtpapper) . Eftersom att jag inte har någon naturlig talang för att teckna så utgick jag ifrån bilder och kopierade en utav övningarna i litteraturen (Frid, s. 24). Dock så stod det inte steg för steg vad jag skulle göra så jag fick tänka mig igen detta själv vilket faktiskt lärde mig något. När jag ritade ut linjerna förstod jag inte riktigt hur jag skulle placera den första, men när jag väl hade fått dit den första linjen så flöt det på och när det var dags för steg 2 blev jag förvirrad, jag hade ju bara en massa linjer och former, vart kom träden ifrån? Till slut så sjönk det in att dessa linjer självklart var hjälplinjer och formerna hjälpformer för att få det jag skulle rita i rätt proportioner. För att skapa skuggorna tog jag en torr kökshandduk att fördriva med istället för fingret (dock lindande jag den lätt om fingret så fingret har varit en del av verktygen). Jag är jättenöjd med resultatet men kände att jag ville fortsätta med skuggor, kol och fördrivning, så jag valde att rita en teckning till.
För att fördjupa mig ytterligare så ville jag kika på högdager (där ljuet träffar objektet), egenskugga (skuggan på objektet) och slagskugga (skuggan som kommer på ytan där objektet är placerat). Eftersom att jag misslyckades igår på första försöket så tänkte jag till lite mer denna gång, och istället för att avbilda något så utgick jag ifrån en enkel form. Detta är också gjort på växtpapper med kolpennor. Jag passade även på att testa en ny teknik för att skugga objektet, i båda egenskuggan och slagskuggan har jag använt mig utav streck, för att skapa skillnader så har jag bytt till en mörkare kolpenna i vissa partier samt tecknat strecken tätare. När jag var klar med alla streck vad jag inte så nöjd som jag trodde, detta kanske skulle fungera bättre med ett annat matieral? Jag valde att ännu en gång fördriva kolet med en trasa och sedan blev jag jättenöjd! Det känns som att skuggan är rätt i förhållande till hur ljuset träffar objektet.
Jag testade att göra exakt samma sak igen fast med en bläckpenna på ett vanligt utskriftpapper, denna kombination fungerade bättre i strecktekniken.
För att testa vidare på utskriftpapper valde jag ett av de relevanta materialen, vaxkrita. Jag valde denna kombination eftersom att det oftast är den som barn får att rita på. Jag valde att försöka teckna en halv tomat, det gick bra. Jag utgick ifrån bilder i kurslitteraturen även denna gång (Frid) men jag kom på mig själv denna gång att medvetet göra hjälpformer innan jag började (bild 1) för att sedan följa instruktionerna i boken lite mer (bild 2). Det var jättesvårt att teckna med denna kombination, kritan smulade sig jättemycket och det blev väldigt kladdigt. Jag har även jättemissnöjd med slutresultatet, inte bara processen, dock kändes det lite bättre när jag lade till lite skugga under tomaten. Jag kommer nog i min yrkesroll presentera vaxkritan med ett annat papper för mina elever. Imorgon ska jag försöka att göra detta på ett annat papper istället.